Hannele kirjoitti helmikuussa hyvinvoivasta ihmisestä ja hevosesta ajatuksia herättävästi. Lähdin itse pohti

 

maan hyvinvointia mahdollistavia ja lisääviä tekijöitä ja valitsin yhden osa-alueen, lihashuollon, joka mielestäni sisältyy sekä fyysiseen, että jossain määrin myös psyykkiseen hyvinvointiin. Nämä kun kulkevat rinnakkain ja lomittain...fyysinen hyvinvointi lisää psyykkistä hyvinvointia ja päinvastoin.

Mitä sinä ajattelet lihashuollon olevan? Mitä se on hevosen osalta? Mitä se on ratsastajan kohdalla?

Tai lähestytäänpä asiaa konkretian kautta.. Onko hevosesi ollut haluton liikkumaan, vino, hidas tai vastusteleva rankemman harjoituksen jälkeisinä päivinä tai silloin, kun sen kanssa on harjoiteltu uusia asioita ja se on joutunut käyttämään kehoaan uudella tavalla? Oletko ajatellut voisiko hevosen käyttäytyminen johtua kipeytyneistä tai väsyneistä lihaksista? Jos, niin oletko ajatellut mitä asialle voisi tehdä? Entä oma kehosi? Todennäköisesti olet joskus tehnyt rankemman liikuntasuorituksen, jota seuraavana tai sitä seuraavana päivänä olet tuntenut lihaskipua tai ainakin väsymystä. Mikä siihen on ollut helpotus?

Omassa ajattelussani lihashuolto voi olla esimerkiksi hierontaa, venyttelyä, liikkuvuusharjoitteita, kevyttä, palauttavaa harjoittelua, jopa rentoutus- ja kehontuntemusharjoitteita. Sitä voi tehdä yksin, parin tai ohjaajan/terapeutin, ryhmän tai hevosen kanssa, joko omana harjoituksenaan tai muun harjoittelun osana. Sen tavoitteena on huoltaa kehoa, jotta se palautuu rasituksesta nopeammin ja tehokkaammin ja on valmis ottamaan taas uutta harjoitusärsykettä vastaan.

Otettaisiinko näin kevään ja liikuntakuukauden korvalla niskalenkki myös lihashuollosta? Muistettaisiin hyvä alku- ja loppuverryttely, venyteltäisiin kireitä lihaksia..voisipa sitä varata ajan hierojallekin tai pyytää jotakuta kotiväestä hieromaan. Samoin hevonen varmasti nauttisi hyvästä verryttelystä, porkkanajumpasta ja hieronnasta.

Näiden ajatusten myötä rentouttavaa ja liikunnallista kevättä, sekä rohkeutta uusien polkujen etsimiseen toivottelee Ratsastajainliiton kuntotyöryhmän Sini Huhtala-Lanki

roosa%20rantsussa-normal.jpg